Başakşehir Belediyesi, deprem başta olmak üzere doğal afetlere karşı hazırlıklarını üç koldan sürdürüyor. İlçe genelindeki Afet İstasyonları’nı yenilenirken, 29 acil toplanma alanı için yeni tabelalar hazırlandı. Ayrıca Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Sivil Savunma Ekibi kuruluyor.
İstanbul’un en modern ilçelerinden Başakşehir’de, olası afetlere karşı hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Başakşehir Belediyesi, çalışmalar kapsamında ilçe genelinde 12 noktada bulunan Afet İstasyonları’nı (AFİS) yeniledi.
AFİS’lerde yaşamsal malzemeler bulunuyor
Biri Başakşehir 5. Etap’taki İBB Akşemsettin Ortaokulu bahçesinde konumlandırılan Afet İstasyonları’nda deprem başta olmak üzere herhangi bir doğal afetten sonra ihtiyaç duyulacak her türlü malzeme bulunuyor. Halk arasında “deprem konteyneri” olarak da adlandırılan konteynerlerdeki; jenaratörden küreğe, el fenerinden kurtarma ekipmanlarına kadar her türlü yaşamsal malzeme kontrol edildi ve kullanım süresi dolanlar yenileriyle değiştirildi.
Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarına tabela
Başakşehir Belediyesi, deprem başta olmak üzere olası bir afet durumunda vatandaşların ilk toplanacakları yer olarak belirlenen “Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları”na ilişkin önemli bir çalışmayı tamamladı. İlçe genelindeki 29 Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı için tabelalar hazırlandı.
İlk tabela Belediye Başkanlığı bahçesine konuldu
İlk tabela, afet ve acil durum toplanma alanlarından biri olan Başakşehir Belediye Başkanlığı Binası önüne konuldu. Tabelalar ile afet ve acil durum toplanma alanları daha bilinir hale gelmesi amaçlanıyor. Başakşehir’deki tüm semtler dikkate alınarak belirlenen toplanma noktalarının sayısının artırılması planlanıyor.
Sivil Savunma Ekibi kuruluyor
Başakşehir Belediyesi, Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde Sivil Savunma Ekibi kurulmasına yönelik hazırlıklarını da tamamladı. Sivil Savunma Ekibi’nde yer alacak sivil savunma eğitmenlerinin yetiştirilmesi amacıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile işbirliği yapıldı.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden deprem uzmanlarının vereceği “Afet Bilinci ve Yapısal Olmayan Tehlikeli Alanlar (YOTA) Eğitimi”ni tamamlayıp Doğal Afet Uzmanı olmaya hak kazanan 10-15 kişilik ekip, Başakşehir’deki sivil toplum kuruluşlarına, okullara ve kamu kurumlarına doğal afetler konusunda eğitimler verecek.
100 bin kişiye eğitim verilecek
Afetlere karşı hazırlıkların bir ayağı olan eğitimlerin önemine değinen Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Sivil Savunma Ekibimiz ile ilçe genelinde 100 bin Başakşehirliye ulaşmayı hedefliyoruz. Çocuklarımız başta olmak üzere gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza ve engellilerimize eğitim vererek başta deprem olmak üzere toplumda afet bilinci oluşturmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
İlçe Genelindeki Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları
Mahalle Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı
Altınşehir Mahallesi Olimpiyat Park Alanı
Bahçeşehir 1.Kısım Mahallesi Badem 16 Parkı (Papağan Çıkmazı Sokak)
Bahçeşehir Gölet
Turgut Özal Parkı
Bahçeşehir 2.Kısım Mahallesi 1 Nolu Park (Papağan Çıkmazı)
6 Nolu Park (Şelale Caddesi-Karayel Sokak Kesişimi)
Boğazköy Merkez Camii Karşısı
Funda 02 Park (Deniz Yıldızı Sokak)
Funda Parkı
Gül 12 Parkı (Deniz Altı ve Çapa Sokak Kesişimi)
Şelale Parkı
Başak Mahallesi Deprem Konutları Meydan Parkı
Göçmen Konutları Dr. Şenol Kaya Parkı
Sular Vadisi
Başakşehir Mahallesi 1. Etap Kalyon Park (Metro İstasyonu Yanı)
579 Ada Park (Necati Coşan Cadde Üstü)
Cevdet Kılıçlar BilgiEvi Parkı
Fatih Terim Stadyumu
Fuzulkent Parkı
Koru Parkı (Ahmet Yesevi Camiİ Yanı)
Koşu Yolu Park (Hürriyet Bulvarı C ve D Blok Tarafı)
Onurkent Parkı
Güvercintepe Mahallesi Olimpiyat Park Alanı
Kayabaşı Mahallesi 913 park (7. Bölge Neşet Ertaş Caddesi)
Sazlıdere Ağaçlandırma Alanı Şamlar Piknik Alanı
Şahintepe Mahallesi Şahintepe Spor Alanı
Şamlar Mahallesi Sazlıdere Ağaçlandırma Alanı Şamlar Piknik Alanı
Ziya Gökalp Mahallesi Olimpiyat Park Alanı