EVLİLİKTE İLETİŞİM MUCİZESİ


Şeyda Betül KILIÇ
 
 


Eşler arasındaki en büyük sorunlar, iletişim hatalarıyla oluşur. Peki iletişim nedir ve neden bu kavrama ihtiyacımız vardır?  Bireyler karşılıklı yani interaktif bir süreçle birbirlerini tanır, sever, ve anlamlandırır. Bu tanışma ve anlamlandırma sürecini hayat boyu yaşar deneyimleriz. Basit gibi görünen iletişim ihtiyacı asla gözden kaçırılmamalıdır. Bazen konuşarak bazen beden dilimizle, sesimizdeki tonlamalarla, yüzümüzdeki mimiklerle  iletişim kurarız. Unutulmamalıdır ki, karşımızdaki bizi ancak bizim kendimizi ifade ettiğimiz kadar anlayacaktır. Eksik iletişim sebebiyle yıllarca bir arada yaşayan insanlar bile birbirini yeterince iyi anlayamaz ve iyi iletişim kuramaz. Evlilik kararı alırken, iletişim kurarak alırız ve karşımızdakiyle ömür boyu iletişim anlaşması yaparız farkına varmadan… Fakat evliliğe kadar daha iyi iletişim kurabilen bireyler, evlilik içinde konuşmadan anlaşılmayı, sevmeden sevilmeyi, saygı göstermeden saygıyı, anlayış göstermeden anlayışı bekler olur. Oysa bireyler kocaman bir hayatı paylaşmak üzere bir araya gelmişlerdir ve bu evlilik gemisinin en önemli yakıtı doğru iletişimdir. Dikkat ederseniz ‘’sevgi’’ değil doğru iletişim diyorum. Mutluluk beklentisiyle kurulan evlilikte asıl olan mutlu başlamak değil, başlanan mutlu evliliği uzun süreli sürdürebilmektir. Mutlu evliliği mutlu sürdürebilmek için evlik ilişkisinin yıpranmaması, sorunların her İki tarafı da mutlu edecek şekilde çözülmesi, ve çiftlerin genel iletişim kurallarını bilmeleri gerekmektedir. Mutsuz ve doğru iletişim kuramayan çiftler, sadece kendilerini değil aynı zamanda çevrelerini de mutsuz ederler.

 

Her evlilik çatışması, aslında evliliği sınayan bir sınavdır. Her çatışma sonrası ilişki ya daha çok güçlenir ya da daha fazla zayıflar. Sık sık tartışma çıkan evliliklerde genelde konular basit ve anlamsızdır. Ana sorun unutulmuştur ve eşler birbirlerini yıpratma fırsatını değerlendirme telaşındadır.  Bir çok iletişim sorunu mesela; Aşırı genelleme ‘’ Sen zaten her zaman kaba birisin ‘’ gibi, Yıkıcı eleştiri ‘’ Zaten sen beni başkalarının yanında rezil etmekten zevk alıyorsun’’ gibi,  Akıl okuma ‘’ Ne zaman çocuklar hakkında konuşsak benim yetersiz bir anne olduğumu düşünüyorsun’’ gibi,  Geçmişi getirme ‘’ Annenin bana nişanda yaptıklarını bunu asla unutmayacağım’’ gibi, Akıl verme ‘’ Benim dediğim gibi yapsaydın böyle olmazdı, bir dahakine şöyle yap’’ gibi hatalar sıklıkla evliliği tehdit eder. Oysa Akıl vermek yerine empati çok daha güzeldir.

 

Ortalama evlilik yapısı dediğimiz bir evlilik modeli giderek yaygınlaşıyor. Ortalama evlilik modelinde eşler ‘’ Bu evlilik ne bitirilecek kadar kötü, ne de devam edecek kadar güzel’’ diye düşünürler. Evlilikte iletişim olumsuzlaştığında, eşler evliliklerindeki olumsuza odaklanırlar. Bu evlilikte ne bulduklarına değil, ne bulamadıklarına odaklanırlar ve bu evliliği  BİTKİSEL EVLİLİK haline getirirler. Bitkisel evlilik; aslında neşe vermeyen, hep kaybettiren, insanı değersiz hissettiren, aşağılayan , sürekli tenkit eden bir evliliktir. Katlanmaya dönüşen, evlilikler yerine, evliliği iletişim hatalarından kurtararak, mutlu, bedelleri düşük, ödülleri yüksek, evliliğin kazandırdıklarına odaklanmış bir anlayışla sürdürebiliriz. ‘’KONUŞMAYALIM DAHA İYİ ‘’ diye düşünenler konuşunca kendisini uzlaşmak zorunda hissedenlerdir. Oysa iletişim kurmakta ki amaç sadece uzlaşmak olmamalıdır, birbirimizi anlamak esas gayedir. İletişimi görmezden gelirsek ‘’Aynı evde iki otelci ya da aynı evde sessiz yaşam ‘’ kaçınılmaz olacaktır.  SEVEN SEVDİĞİNE SEVDİĞİNİ SÖYLESİNJ



Tarih: 01.03.2015 21:50