Fikir ve edebiyat dünyamızın sıradışı kalemi Bülent Akyürek’in düzenlediği “Okuma, Düşünme ve Yazarlık Atölyesi” ile iyi bir yazar ve iyi bir okur olabilmenin yolları tartışılıyor.
Akyürek, “Yazarlık atölyesinde bazı derslerimizi çöpteki nesneler üzerine yapıyoruz. Buna ‘Çöp Sosyolojisi’ diyorum. Birini çöpe yolluyoruz ve bulduğu ilk şeyi getirmesini istiyoruz, onu masaya koyuyoruz ve hakkında konuşmaya başlıyoruz” dedi.
Başakşehir Belediyesi, kültür söyleşileri kapsamında sıradışı isimleri Başakşehirlilerle buluşturmaya devam ediyor. Başakşehir 1. Etaptaki Cevdet Kılıçlar Bilgievi’nde gerçekleştirilen Yazarlık Okulu Atölyesi’nin ilk buluşması gerçekleşti.
“Biz kendi yolumuzu hep kendimiz bulduk”
Yazar Bülent Akyürek, Okuma ve Düşünme Atölyesi ile Yazarlık Atölyesi hakkında yaptığı açıklamada, “Türkiye’de ıskalanan bir şey var. Yazarlar, 50, 60, 70 yaşına geldiğinde birilerini yetiştirmek ister. Daha doğrusu istemeli. Genç olur, yaşlı olur, fark etmez. Birilerini yetiştirmek zorundasın. Çünkü bu bayrağı birilerine teslim etmen lâzım. Ya da sen bir ekolsen eğer, en azından sana yakın insanları beslemek zorundasın. Bizim böyle ustalarımız yoktu. Biz kendi yolumuzu hep kendimiz bulduk. Şimdiki yazar adayları da bu eksikliği hissetmesinler diye Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Bilgievleri bünyesinde yazarlık atölyeleri düzenliyoruz” dedi.
“Havadan, sudan; kıldan, tüyden konuşuyoruz”
Yazarlık atölyesinde devam zorunluluğu olmadığını ve kurallara bağlı kalmadıklarına dikkat çeken Akyürek, “Cümle böyle kurulur, yazı böyle yazılır, şunları yaparsanız yazar olabilirsiniz gibi ifadeler de kullanmıyoruz. Bunun bir formülü yok çünkü. Biz, daha çok kavramlar üzerine konuşuyoruz. Mesela bir örnek vereyim. Bir gün atölyenin başında “Bu hafta ne konuşalım?” diye sordum. Bir katılımcı, “Kıldan-tüyden konuşalım dedi. “Tamam” dedim. 1 hafta kıl, 1 hafta da tüy üzerine konuştuk, tartıştık, fikir alış-verişinde bulunduk. Başka bir hafta havadan-sudan konuşalım dediler; 1 hafta havadan 2 hafta da sudan konuştuk. Kıl, tüy, hava, su… Bunlar basite alınacak şeyler değil. Yazarlık atölyesinde bazı derslerimizi de çöpteki nesneler üzerine yapıyoruz. Buna ‘Çöp Sosyolojisi’ diyorum. Kavramlar üzerine anjiyo yapma, düşünceye kanal açma gayreti bu. Birini çöpe yolluyoruz ve bulduğu ilk şeyi getirmesini istiyoruz, onu masaya koyuyoruz ve hakkında konuşmaya başlıyoruz” diye konuştu.
Yazar Bülent Akyürek, Kasım ayı boyunca salı günleri Yazarlık Atölyesi’nde Başakşehirlilerle bir araya gelmeye devam edecek.